Plastic, not-so-fantastic

Jarenlang maakte ik hangmatjes voor mijn ratten van polyesterfleece in combinatie met katoen. Tot ik meer leerde over polyesterfleece en de enorme hoeveelheid microplastics die het loslaat. Ook dat microplastics zelfs teruggevonden worden ín zeedieren, in landdieren, in onszelf,  in ons groente & fruit en zelfs in de lucht die we inademen. Wat er gebeurt met deze nano- en microplastics in ons lichaam en wat precies de gevaren zijn wordt gelukkig steeds uitgebreider onderzocht, want we weten nog veel te weinig. Wat we al wel weten is niet positief.

Plastic is dus al even in opspraak. Plastic heeft een aantal geweldige eigenschappen: het is sterk, hygiënisch, licht van gewicht en goedkoop. Maar plastic kent ook veel nadelen. Die gelden natuurlijk voor het milieu en de oceanen (plasticsoep), maar ook voor de gezondheid van wilde dieren, huisdieren en mensen. 

Polyester fleece 

Polyester = plastic. Één van de meest gebruikte plastics in kleding is polyester en polyesterfleece. Zo ook voor het maken van hangmatjes voor ratten, bijvoorbeeld. 

Polyester wordt gemaakt door een chemische reactie tussen aardolie en tereftaalzuur. Die chemicaliën worden warm gemaakt tot het een stroop is die afkoelt en dan hard wordt. Daarvan worden draden gemaakt: polyestervezels. Die worden op hun beurt weer geborsteld, zodat ze uitzetten en je de herkenbare fluffy fleecestructuur krijgt. 

Fleece is licht, goedkoop, zacht, knuffelig, sneldrogend en isolerend; fijne eigenschappen! Toch is het één van de meest schadelijke plastics die er zijn, omdat polyestervezels poreus zijn en snel afbreken. Bijvoorbeeld als er wrijving plaatsvindt of als het gewassen wordt. Die afgebroken deeltjes worden microplastics genoemd. Omdat ze zo licht en klein zijn en in de lucht terechtkomen, ademen we ze in of krijgen we ze op andere manieren binnen.

Absorptie van urine 

Daarnaast absorbeert polyesterfleece geen vocht (daarom is het zo snel droog na het wassen), maar dus ook geen urine. De urine droogt op tussen de polyesterdraden en wordt niet geabsorbeerd in de vezels. Dat zorgt voor een snellere ammoniakverspreiding dan wanneer de vezels de urine zouden insluiten, zoals bamboe en katoen dat doen. Ammoniak is direct van invloed op de al gevoelige luchtwegen van ratjes. Ventilatie en een goede absorberende bodembedekking zijn daarom ook zo belangrijk voor ratten. Goede absorptie stopt niet bij een goede bodembedekking maar is net zo belangrijk als het gaat om de hangmatjes waar ze een groot deel van hun leven in doorbrengen en letterlijk met hun neusjes in liggen.


Gelukkig bestaat er dus ook fleece gemaakt van katoen: natuurlijke vezels die urine daadwerkelijk absorberen én geen plastic bevatten. Dit is het enige fleece wat gebruikt wordt voor de hangmatjes van ratjesvankatoen.nl

 

______________________________________________________________________________________

Wil je meer lezen over microplastics, dan heb ik hieronder een lijst van artikelen en bronnen die je kunt doorlezen:

Microplastics in air: Are we breathing it in?https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S2468584417300119?fbclid=IwAR3nqB4ZAyuLKRzMm1puaHmpFJM0IPnF110wV5GSh7anO2iyzBMfQsg_Hls

Verhalen over microplastic: wat klopt wel en wat klopt niet?https://www.google.com/amp/s/radar.avrotros.nl/amp/verhalen-over-microplastic-wat-klopt-wel-en-wat-niet/

Een onzichtbare ecologische ramp
https://www.groene.nl/artikel/een-onzichtbare-ecologische-ramp

Microplastics in ratten
https://www.plastichealthcoalition.org/microplastics/?lang=nl

Plastics in je wasmachine 
https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/plastic-in-je-wasmachine

Hoe duurzaam is fleece?
https://www.bnnvara.nl/kassa/artikelen/plastic-in-je-wasmachine

Worden we ziek van plastic?
https://www.plastichealthcoalition.org/?lang=nl

Eerste bewijs voor gezondheidsrisico’s van micro-en nanoplastics
https://www.plastichealthcoalition.org/latest-news/eerste-bewijs-voor-gezondheidsrisicos-van-micro-and-nanoplastics/?lang=nl

Polyster clothes pollute the air as much as the water
https://www.oceancleanwash.org/2020/03/polyester-clothes-pollute-the-air-as-much-as-the-water/

https://pubs.acs.org/doi/10.10...